Showing all 7 results

 • Siri Penyiasat Cilik : Misteri Banjir

  Mengisahkan kanak-kanak berusia 11 tahun bernama Indra yang
  suka menyiasat misteri-misteri yang berlaku di kampungnya.
  Bersama-sama teman karibnya iaitu Kuppan (berbangsa India)
  dan Cha (berbangsa Cina), mereka sentiasa ada rancangan
  untuk merungkai sesebuah misteri walaupun kadangkala
  rancangan itu tidak masuk akal dan kerap menyusahkan
  penduduk kampung
  Antara watak utama lain dalam kisah ini adalah Jidin Jambul,
  Wak Ketot, Marpunah, dan lain-lain lagi. Kisah-kisah dalam siri
  ini bergenre humor adventurous.

  RM15.00
 • Siri Penyiasat Cilik : Misteri Rumah Kosong

  Mengisahkan kanak-kanak berusia 11 tahun bernama Indra yang
  suka menyiasat misteri-misteri yang berlaku di kampungnya.
  Bersama-sama teman karibnya iaitu Kuppan (berbangsa India)
  dan Cha (berbangsa Cina), mereka sentiasa ada rancangan
  untuk merungkai sesebuah misteri walaupun kadangkala
  rancangan itu tidak masuk akal dan kerap menyusahkan
  penduduk kampung
  Antara watak utama lain dalam kisah ini adalah Jidin Jambul,
  Wak Ketot, Marpunah, dan lain-lain lagi. Kisah-kisah dalam siri
  ini bergenre humor adventurous.

   

  RM15.00
 • Siri Penyiasat Cilik : Orang Tua Misteri

  Indra Sulaiman suka menyiasat misteri-misteri yang berlaku di
  tempat tinggalnya, Kampung Parit Ketumbit. Bersama-sama
  teman karibnya, Kuppan dan Cha, mereka sentiasa ada
  rancangan untuk merungkai sesuatu misteri walaupun
  kadangkala rancangan mereka tidak masuk akal, dan kerap
  menyusahkan penduduk kampung.
  Dalam Orang Tua Misteri, mereka menyiasat kemunculan
  seorang lelaki tua yang dilihat sering berlegar-legar di kawasan
  kebun tanaman milik penduduk kampung. Suatu hari, penduduk
  kampung gempar apabila hasil tanaman mereka tiba-tiba hilang!
  Bagaimana ia boleh hilang? Siapakah yang mencurinya? Apa
  kaitan lelaki tua yang mencurigakan itu dengan kejadian ini? Kes
  ini sungguh misteri!
  Indra, Kuppan, dan Cha menyusun strategi bagi mencari siapa
  dalang sebenar di sebalik kejadian yang menghuru-harakan
  kampung ini. Ikuti penyiasatan Indra dan sahabat-sahabatnya
  dalam merungkai misteri yang menyelubungi.

  Dimensi: 1 cm x 15 cm x 3 cm

   

  RM15.00
 • Siri Penyiasat Cilik: Misteri Kampung Bergelap

  Bekalan elektrik yang terputus hingga beberapa hari membuatkan sekalian warga Kampung Parit Ketumbit resah gelisah. Begitu juga dengan Pak Dolloh yang turut risau kerana perasmian dewan baharu hanya tinggal beberapa hari lagi. Dalam kegelapan malam, banyak pula masalah yang timbul. Cikgu Saman yang ditugaskan menjaga barang-barang di dewan telah diganggu oleh sesuatu yang sangat menakutkan. Jidin Jambul pula nyaris kemalangan, manakala Wak Ketot pula nampaknya tidak senang duduk apabila benda penting di
  rumahnya turut hilang. Di sekolah, berlaku juga kecurian. Perkara-perkara misteri yang tidak ketahuan punca ini menyebabkan Indra dan rakan-rakannya turut pening kepala. Nampaknya, mereka terpaksa berbuat sesuatu. Ya, mereka perlu menyiasat! Maka bermulalah siri penyiasatan tiga sekawan yang sangat mencabar dan penuh dengan kejutan sehingga hampir-hampir membuatkan jantung mereka luruh.
  Dapatkah Indra dan kawan-kawannya menyelesaikan segala masalah yang melanda kampung mereka dalam keadaan bergelap? Dan, sempatkah Pak Dolloh dan sekalian penduduk kampung membuat persiapan sebelum majlis perasmian dewan
  mereka?
  Sedangkan…mereka tidak mempunyai banyak masa.

   

  Mengisahkan kanak-kanak berusia 11 tahun bernama Indra yang suka menyiasat misteri-misteri yang berlaku di kampungnya. Bersama-sama teman karibnya iaitu Kuppan (berbangsa India) dan Cha (berbangsa Cina), mereka sentiasa ada rancangan untuk merungkai sesebuah misteri walaupun kadangkala rancangan itu tidak masuk akal dan kerap menyusahkan penduduk kampung. Antara watak utama lain dalam kisah ini adalah Jidin Jambul, Wak Ketot, Marpunah, dan lain-lain lagi. Kisah-kisah dalam siri ini bergenre humor adventurous.

  RM15.00
 • Siri Penyiasat Cilik: Misteri Kebun Getah

  Cuti sekolah datang lagi. Indra, Kuppan dan Cha pergi ke Kampung Langot, sebuah perkampungan yang terletak di tengah-tengah hutan. Mereka pergi bersama Anees dan datuknya, Tok Sukin untuk menziarahi teman-teman mereka di sana. Ketika mereka berada di kampung tersebut, muncul satu kes misteri yang menggusarkan seluruh penduduk kampung. Getah sekerap milik penduduk kampung sering dicuri tetapi pencurinya gagal ditangkap walaupun pelbagai usaha telah dilakukan. Indra, Kuppan dan Cha bersepakat untuk menyiasat misteri kes ini kerana mahu membantu penduduk kampung terutamanya teman baru mereka, Apit. Datuk kepada Apit sering dituduh sebagai dalang kes kecurian getah sekerap di kampung tersebut. Misteri kali ini agak sukar diselesaikan, tidak semudah seperti sebelum ini. Pelbagai halangan terpaksa mereka tempuhi termasuklah gangguan makhluk halus yang mereka sendiri tidak sangka. Berjayakah mereka membongkar misteri gangguan makhlus halus yang mengancam mereka dan juga kes kecurian getah sekerap tersebut? Nampak gayanya cuti sekolah mereka kali ini terpaksa dikorbankan demi membantu penduduk Kampung Langot.

  RM16.00
 • Siri Penyiasat Cilik: Misteri Kesan Cakar

  Kampung Parit Ketumbit gempar apabila beberapa penduduknya diganggu oleh makhluk ganas yang berkuku tajam. Makhluk yang tidak diketahui asal usulnya itu berkeliaran tatkala malam menjelma. Bunyi rengekan yang halus serta nyaring, bersama kesan-kesan cakar yang ditinggalkan di merata tempat, sudah cukup membuatkan seluruh penduduk kampung berada dalam ketakutan. Ramai yang berteka-teki, kemungkinan ia adalah anjing liar, kelawar gergasi, atau serigala hutan. Lebih menggerunkan, ada juga yang mengatakan ia bukan makhluk sembarangan. Ia makhluk jadi-jadian! Indra, Kuppan, dan Cha juga tidak terkecuali pernah berhadapan dengan makhluk ganas itu apabila perkhemahan mereka diganggu oleh kesan cakar dan bunyi-bunyi yang menyeramkan. Ini membuatkan mereka menggeletar dan trauma. Dalam keadaan takut, mereka tetap juga bersemangat untuk menjalankan siasatan dan merungkai tentang makhluk misteri itu. Nampaknya, banyak misteri yang perlu dirungkai oleh mereka bertiga sebelum keadaan menjadi lebih buruk.
  Sedangkan…mereka juga benar-benar dalam ketakutan.

  ———————————————————————–

  -Latar belakang cerita (suasana kampung) yang jarang
  ditonjolkan pada masa kini.
  – Tema penyiasatan dengan unsur humor menjadikan
  pengalaman membaca lebih menyeronokkan.

  RM15.00
 • Siri Penyiasat Cilik: Misteri Lembaga Putih

  Misteri kali ini bermula dengan kehilangan ayam ternakan Pak Dolloh. Ada ayamnya yang mati dan ada juga yang hilang tanpa dikesan. Indra dan sahabat-sahabatnya nekad mahu membantu Pak Dolloh untuk menyelesaikan misteri tersebut. Mereka mula merancang strategi untuk menyelesaikan misteri yang berlaku direban ayam Pak Dolloh. Malangnya, mereka menemui jalan buntu. Belum selesai misteri sedia ada, Kampung Parit Ketumbit gempar lagi dengan kemunculan dua entiti aneh.Kemunculan kelibat ayam putih dan lembaga putih. Dari mana datangnya ayam putih itu, adakah ia sejenis mahkluk albino atau sebaliknya? Bagaimana pula dengan lembaga putih yang menyeramkan itu? Adakah ia punca utama kehilangan dan
  kematian ayam ternakan Pak Dolloh? Meskipun sukar, Indra, Kuppan dan Cha tetap bersemangat untuk membantu Pak Dolloh menyelesaikan misteri yang menimpa ayam ternakannya sekali gus menjawab persoalan misteri dua entiti aneh yang berlegar-legar di Kampung Parit Ketumbit.

  RM16.00